Kovácsolt szerszámok – miért fektessen be japán vésőkbe, fűrészekbe és gyalugépekbe?

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_001

Biztosan hallottál már olyanról, aki nem szerszámokkal, hanem puszta kézzel dolgozik. Vagy azzal, ami rendelkezésre áll. A laikus és a szakmai vélemények körében gyakori az a nézet, miszerint a szerszámok és a felszerelés minősége teljes mértékben másodlagos, az ember pedig vagy tudja, hogyan kell csinálni valamit, vagy nem. Mi személy szerint úgy gondoljuk, ezzel csak az érthet egyet, aki még soha nem próbált ki minőségi eszközöket.

kaji_symbol_kovacs_blacksmith_regals_hu

Azért be kell ismerni, hogy aki ismeri a mesterséget, az valószínűleg el tudja végezni a munkát nem megfelelő eszközökkel is néhány szélsőséges esettől eltekintve. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy így az eredmény gyakran sokkal rosszabb lesz, mint ami megfelelő minőségű szerszámok használatával elérhető lett volna. A minőségi eszközök használata időt, erőfeszítést és pénzt takarít meg, ahogy azt cikkünkből is megtudhatja.

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_016a japán nomi véső testének és nyakának élezési folyamata Ioroi mester műhelyében

Sokkal rosszabb ám a helyzet, ha valaki még csak tanulja a szakmát vagy még nem érte el célul kitűzött szintet. Ilyenkor a nem megfelelően működő felszerelés miatt előfordulhat, hogy egyszerűen nem sikerül valamit megcsinálni, majd az gondolod, ez nem neked való, miközben lehet, hogy nem is a két kezeddel, hanem szerszámmal végzett munkáról van szó. Mi csak ismételjük magunkat, de ahogy a japán kovácsmesterek mondják: a jól végzett munka egyik fele a jó, minőségi szerszám, másik fele pedig az ember maga. Ez a mondás több száz éves, bölcsességét mesteremberek nemzedékei tesztelték. Ha tehát még csak tanulod a szakmát, lehet, hogy rossz minőségű szerszámokkal nem is fogod megtanulni. Mi lenne, ha egy élversenyzőnek egy pedálos játékautót adnál? Fura lenne, ha nem nyerne? És ha egy tanuló vezetőt engednél ugyanezt az autót vezetni? Mégis, ha fűrészről, vésőről vagy gyaluról van szó, ezt tesszük magunkkal. Túl gyakran használunk olyasmit munkavégzésre, ami lehet, hogy formáját és anyagát tekintve hasonló, de valahogy mégis hiányzik belőle a minőségi szerszámok funkcionális tulajdonságainak egy része.

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_010

.
.
.

Japán gyalugépek teljes választéka 


A japán kovácsolt szerszámok egyedisége

Miért olyan különlegesek a Japánból származó, kézzel kovácsolt szerszámok? Mindenekelőtt a gyártási technológia miatt, amely kombinálja a nem keményedő vasból készült testet és a vágóacélból készült szeletet. Ennek köszönhetően sokkal keményebb szerszámot kapunk, mint az egyetlen darab acélból készült szerszám. A másik ok az, hogy a japán kovácsmesterek sok nemzedéken át kizárólag professzionális piacra gyártottak szerszámokat, amelynek hatalmas és szigorú minőségi követelményei vannak. A szakemberek olyan gyalukat, vésőket és fűrészeket igényeltek, amelyeket igen élesre lehetett élezni és hosszú ideig kitartottak. A rendkívüli élesség iránti igény bizonyos mértékig a puhafák használatából is ered, amelyek a tiszta vágáshoz igen éles szerszámokat igényelnek. Csak a legjobbak tudtak érvényesülni ebben a versenykörnyezetben, és sok nemzedéken át adták tovább tapasztalataikat fiaiknak és tanoncaiknak. Miután a Meidzsi-korszak elején betiltották a kardok nyilvános viselését, néhány kardkovácsnak szakmát kellett váltania, és további fejlesztéseket vittek végbe a szerszámgyártásban. A ma kapható szerszámok tehát ötvözik a nemzedékeken átívelő kézi acélmegmunkálás tapasztalatát a modern kohászati ismeretekkel, melyeket a kovácsok a folyamatos fejlődésre való törekvésük során sajátítottak el előszeretettel. A mai kovácsok így képesek befolyásolni a szerszámok egyes tulajdonságait, és a lehető legjobban kihasználni a különböző acélokban rejlő lehetőségeket. A tapasztalt felhasználók gyakran egy kovácsműhelytől származó szerszámokat részesítenek előnyben, mert azok egyedi jellegüknek köszönhetően a legjobban illenek hozzájuk.

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_007a japán Nomi vésők és Kanna gyaluk laminált acélblokkjának csiszolása a Tsunesaburo műhelyben

Akinek a famegmunkálás a hobbija, az minden bizonnyal korlátozott mennyiségű időt tud ráfordítani, ugyanakkor szeretne valami hasznosat és szépet készíteni, amit hazavihet otthonába vagy másoknak ajándékozhat. Ha valaki egyszerűen nem engedhet meg magának egy minőségi kovácsolt vésőt vagy gyalut, az más dolog. Ellenben ha azért nem vásárol valaki például egy kézzel készített fehéracél vésőt, mert úgy gondolja, hogy az merőben meghaladja a lehetőségeit, és nem is fogja használni, ahogy azt gyakran halljuk, akkor megfosztja magát attól az időtől és élménytől, amit az ilyen szerszámokkal való munka eredményez. Tényleg nem használnál egy olyan vésőt, amit könnyű élezni, és ráadásul egész nap éles marad? Az éles szerszámok segítenek kevesebb hibát véteni. Nem kell nyomást gyakorolni rájuk, így kisebb az esélye az anyag letörésének vagy eltörésének, illetve a szerszám elakadásának.

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_011

Ha szakember vagy és munkád során kéziszerszámokat használsz, a jó szerszámok segítenek a munka gyorsabb elvégzésében. Ha pedig az évek során alábbhagy a lelkesedés, vagy esetleg már fáj valamid, akkor szinte biztosan új örömet és megkönnyebbülést hoznak, hiszen nem kell őket naponta többször élezni, és nem is kell akkora erőt fektetni a munkába. A japán, kézzel kovácsolt szerszámok piacán tényleg igen magasan van a léc, és ha pusztán a funkcionalitást keresed, nem pedig a kinézetet, akkor a középkategória kiváló választás.

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_008ultra-vékony forgácsok - ahogy annak lennie kell

.
.
.

Japán vésők teljes választéka 


A japán asztalosipari szerszámok látszólag magasabb ára

Rendben, most akkor nézzük az árakat. Igen, a kézzel kovácsolt szénacél szerszámok az ipari termékek többszörösébe kerülnek, ám ha figyelembe vesszük, hogy a japán szerszámok jellemzően két-három nemzedéken át is megállják helyüket, már nem is hangzik olyan rosszul. Egy kiváló minőségű, kézzel kovácsolt véső egy nagyszerű kovácstól talán tízezrekbe kerül, viszont ezért egy csodálatos, állapotát évtizedekig megőrző szerszámot kapsz, így a vásárlás költsége évi néhány ezer forintra csökken. Akár profiként, akár amatőrként vág bele valaki a minőségi szerszámok használatába, azonnal érteni fogja, hogy igazából rendkívül olcsók az általuk nyújtott érték és elégedettség miatt.

Kovacsolt_szerszamok_e_shop_szerszambolt_Regals_hu_012

.
.
.

japánfűrészek teljes választéka


További cikkek a szerszámokról


A csapat által az Ön számára készített cikk
regals_hu_logo
Nem csak Japánból származó egyedi
eszközök specialistája