Japánfűrészek – használat, típusok, tippek

japonske_pilky_nahled_hu

A famegmunkálás szakmájában az egyik legnehezebb dolog megtalálni az elérhető lehető legjobb szerszámokat. Nem számít, hogy profi vagy hobbibarkácsoló vagy, egy minőségi kézifűrész elengedhetetlen része a szerszámkészletednek, és itt jönnek képbe a japánfűrészek. Hogy miért? Olvass tovább, hogy többet megtudj a japán húzófűrészekről, melyek okkal képzik a tradicionális japán famegmunkálás részét.

Mik a japánfűrészek?

A japánfűrészek (nokogiri) a kézifűrészek egy típusa, mely Délkelet-Ázsiából származik. Ezen fűrészek húzómozdulatra vágnak, lehetővé téve így az európai/nyugati fűrészekkel szembeni sokkal keskenyebb penge használatát. A famegmunkálás évszázados hagyományához tartozó japánfűrészeket tökéletesre finomították, hogy azok kiemelkedően jó tapasztalatot és élményt nyújtsanak a faanyagok vágása során.

japonska_pila_druhy

regals-hu_japanfurezsNagy választékban állnak rendelkezésre a japánfűrészek, így a felhasználási esetek széles skáláját lefedik, tehát garantáltan meg fogod találni a megfelelő húzófűrészt, még a legnagyobb kihívást jelentő munkákhoz is. Első pillantásra nehéznek tűnhet megmondani az egyes típusok közti különbséget, ez pedig szinte lehetetlenné teszi a megfelelő fűrész kiválasztását, ám hamarosan észreveheted, hogy minden típus úgy került kialakításra és finomításra, hogy azok egyedi előnyeiknek köszönhetően bizonyos munkáknál remekeljenek.

A japánfűrészek előnyei

Fő előnyökként az alábbiak szólnak a japánfűrészek mellett:

✅ Húzásra tervezve, mellyek sokkal könnyebb egyenesen vágni
✅ Vékony pengéjüknek köszönhetően kevesebb erőbefektetés szükséges
✅ Kis mennyiségű anyagot távolítanak el
✅ Tiszta, vékony és sima vágást eredményeznek
✅ Faanyagok kereszt- és hosszvágásához egyaránt használhatóak
✅ Edzett, rendkívül éles fogaik 3 oldalon élezettek
✅ Nagy választékban állnak rendelkezésre bármilyen felhasználási módra
✅ Használatuk könnyű, a kezdők is megbirkóznak velük
✅ Rendelkezésre állnak eredeti pótpengék
✅ Viszonylag olcsóak

A japánfűrészek előnyeit kétségtelenül a korábban már említésre került húzófűrészelési módjuk és a vékonyabb pengéjük eredményezik. A vékonyabb fűrészpenge egyértelműen kevesebb eltávolítandó anyagot jelent, így tehát a fűrészelés folyamata kevesebb energiát igényel és ezáltal kevesebb kopást eredményez, illetve csupán egy igen keskeny és tiszta vágásnyomot hagynak a fában. A fantasztikus vágási élményt a késélesre edzett, keresztvágásra, hosszvágásra vagy a kettő kombinációjára tervezett, nagy keménységű impulzusedzett fogazás garantálja. Az impulzusedzés lehetővé teszik a fűrészek használatát olyan fán is, amely peldául koptató hatású építési porral szennyezett, ahol más típusú fűrészek nem működnek hosszú ideig.

A különböző fogazások között meglehetősen könnyű különbséget tenni. A keresztvágó (cross-cut) fogazás a farostok átvágására használatos. A fogak trapéz alakúak és párban állhatnak némileg jobbra és balra dőlve. A farostokkal való megbirkózás érdekében a fogak mindhárom oldalon késélesre élezettek. A foghegyek ferdítésével jelentősen növekszik azok ellenállása, amely a tolóerő irányába orientált élével együtt a vágási teljesítmény nagy részéért felelős. Az ellenkező oldalon lévő penge előre haladva is vág és tisztítja a vágási felületeket, melynek köszönhetően a fűrészlap kevésbé melegszik fel, és kisebb ellenállásba ütközik előrehaladásakor. Ezt a fajta áttételt Edome-nak hívjuk.

A keresztvágó (cross-cut) fogazás

A hosszvágó (rip-cut) fogazás ezzel szemben a farostokkal megegyező, hosszirányú vágásokra való. A fogak háromszög alakúak és szintén állhatnak párban. A fűrészpenge mentén a fogak mérete eltérő lehet, ez esetben a kisebbek találhatóak a nyélhez legközelebb, hogy a kezdővágást a legfinomabb fogak használatával végezhessük el.

A hosszvágó (rip-cut) fogazás

A két fő típus mellett találhatóak speciális fogazások is, melyek forma, finomság és gyakoriság igen változatos kombinációiban fordulnak elő. Példaként megemlítendő a keskeny, lyukvágó penge és a Dozuki típus lekerekített pengevége, melyet bevágásokra terveztek.

japonska_pila_derovka_cepel     japonska_pila_zarez_zuby

Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor az árcéduláról sem, ugye? A legtöbb szakember vagy hobbibarkácsoló számára továbbra is az ár az első és legfontosabb figyelembe veendő szempont, és ezzel természetesen semmi baj nincsen. Nem ajánlott egy csomó pénzt kidobni olyasmire, melynek magas a karbantartási költsége és köztudottan nem tartós.

A japánfűrészek garantáltan a lehető legjobb minőségű acélpengével vannak felszerelve, legtöbbször olcsóbbak, mint az európai/nyugati fűrészek és szinte egyáltalán nem igényelnek karbantartást (például élezést), hiszen a sérült vagy tompa penge a legtöbb japánfűrészen egyszerűen kicserélhető. Kritikus fontosságú megtanulni a japánfűrészek használatának megfelelő módját, hiszen a rossz kezelésük gyakori pengecseréhez vezethet, növelve így a karbantartási költségüket.

Hogyan kell használni a japánfűrészeket?

Ne aggódj, ha újonnan csöppentél bele a japánfűrészek egészen új világába, ugyanis igen gyorsan rá fogsz jönni, hogy még a teljesen kezdők számára is nagyon könnyen használhatóak. Amint megszokod a másfajta fűrészelési módot, minden bizonnyal értékelni fogod az általuk eredményezett munkát, a japánfűrészek pedig műhelyedben kibérelt helyet kapnak majd.

  1. Mint mindig, az első lépés a vágás megjelölése és a munkaanyag rögzítése. Ha kicsit több segítségre van szükséged, csinálj bevágást egy véső vagy kés segítségével, így a fűrész a legelejétől fogva a megfelelő helyen lesz.

  2. Mivel ezek a fűrészek húzómozdulatra (nem tolásra) vágnak, így a vágást mindig a fűrészlap hátsó végével kezdd! Igazítsd a fűrészt a jelölésedre vagy illeszd a korábban elkészített bevágásba. Döntsd némileg a fa irányába, majd szánj egy kis időt a kezeddel és hüvelykujjaddal való legjobb fogás megtalálására.

  3. Kezdj el óvatosan fűrészelni rövid és egyenletes mozdulatokkal, közben kövesd figyelemmel a pengét és bizonyosodj meg róla, hogy az tökéletes pozícióban és helyen van. Csak nagyon kis nyomást gyakorolj a fűrészre, mivel a hirtelen vagy nagy lefelé irányuló erőhatások miatt a penge beszorulhat, de akár el is görbülhet vagy hajolhat.

Mostanra már minden bizonnyal megértetted, hogyan is működnek a japánfűrészek, habár még lehetséges, hogy nem sikerült a várt eredményeket elérned, és azon töprengsz, vajon mit is csinálsz rosszul. Szerencsére a szakértők összeállítottak egy listát azon hasznos tippekről, melyeket megfogadva nagyban javíthatod a japánfűrészek használatával elért munkád minőségét. Minden további nélkül nézzük mik is ezek a tippek és tanácsok.

Tippek és tanácsok szakértőktől

Egyenes fűrészelés

japonske_pilky_otazky A japánfűrészek pengéje annyira fényes, hogy az abban látott tükörkép alapján lehetővé teszik a fűrész pontos pozicionálását. Biztosra veheted, hogy teljesen egyenesen vágsz, ha nem látsz torzulást semmilyen irányban. Az egyenes fűrészelés másik módja az, ha a fűrészt pontosan a látómeződ közepén tartod.

rovny_rez_japonske_pilky

Jelölés

japonske_pilky_otazky Jelölőceruza helyett használj kést vagy vésőt, ugyanis így a fűrész egyszerűen bele fog feküdni a bevágásba. A vésővel történő jelölés egy enyhén ferde falú bevágást eredményez, azonban a nyélhez legközelebb eső fog használatával a bevágás fala kiegyenesíthető. Hosszvágás esetén a vágást a sokkal finomabb, keresztvágó fogak használatával is meg lehet jelölni.

Technika

japonske_pilky_otazky Speciális fogazásuknak köszönhetően a japán kézifűrészek szinte semmilyen erőt nem igényelnek. Rossz vágási teljesítmény esetén vagy a gyorsabb előrehaladás érdekében próbáld meg a fűrész szögét módosítani, esetleg a munkaanyagot elforgatni.

japonske_pilky_ukazka_technika

Fűrészméret

japonske_pilky_otazky Az optimális teljesítmény érdekében a penge hossza legalább kétszerese legyen a munkaanyag vastagságának. A nagyobb méretű munkaanyagok esetén válassz hosszabb markolattal felszerelt fűrészt – ez lehetővé teszi a kétkezes használatot, mely során az egyik kéz húzza a fűrészt, a másik pedig vezeti azt.

japonska_pila_velikost_pilky

Japánfűrészek típusai

Ryoba

japonska_pila_ryoba

regals-hu_japanfurezsA ryoba nagyra értékelt sokoldalúsága a kettő funkciót egyesítő pengéjében rejlik, ugyanis az kettős fogazással ellátott: az egyik fogazás a keresztvágásra, míg a másik hosszvágásra alkalmas. A ryoba típusú fűrészeket jellemző fő és valószínűleg legfontosabb paraméter a pengehossz, mely 210 és 300 mm között mozog és meghatározza a fő felhasználási területeket. A hosszabb ryoba fűrészek a mélyebb és durvább vágásoknál hatékonyak, míg a rövidebbek az igényes, finomító munkálatokhoz kiválóak a finomabb fogazásuknak köszönhetően. Általános célú kézifűrész voltuk által a legjobb választásnak minősülhetnek a japánfűrészek hihetetlen világába újonnan érkezők számára.

Dozuki

japonska_pila_dozuki

regals-hu_japanfurezsLehet, hogy a ryoba a legjobb kezdő japánfűrész, de ahogy egyre kényelmesebben és magabiztosabban használod ezeket az eszközöket, úgy minden bizonnyal hamarosan olyan típust fogsz keresni, amivel még finomabb vágásokat lehet elérni. Dozuki. Ne keress tovább. A dozuki még vékonyabb pengével, de csak egy fogazással van felszerelve, ugyanis a penge gerince egy acélból készült megerősítéssel van ellátva, hogy a penge az igen precíz vágások során is merev és egyenes maradjon. Fogazása általában keresztvágásra kialakított, de megbirkóznak a hosszvágásokkal is. A dozuki más néven a „fecskefarkfűrész”.

Kataba

japonska_pila_kataba

regals-hu_japanfurezsA kataba a legvitatottabb típus, ha már rendelkezel a ryoba és dozuki típusokkal, illetve elsajátítottad azok használati módját. Kezedben tartva azt gondolhatod, hogy ennek nem sok haszna van és alig használnád. Egy igen hosszú fűrész csupán egyoldali fogazással és egy rövid, a pengét helyén tartó gerinccel? Igen, valóban ezek a fő tulajdonságai a katabának, a fűrésznek, mely remekel, mikor a ryoba és a dozuki nem tud tökéletes munkát végezni. A kataba tökéletes precíz, de mély és hosszú vágásokra akár keményfa esetén is. Másik fő használati módja a síkvágás.

Kugihiki (síkvágó fűrész)

japonska_kolickova_pila

regals-hu_japanfurezsJapánfűrész kifejezetten síkvágásra tervezve. A kugihiki sajátossága az, hogy fogazása nem döntött, tehát semmilyen nyomot nem fog hagyni. A síkvágó fűrészek szupervékony pengével rendelkeznek, mely könnyen ráhajlítható a munkafelületre. Szánj némi időt ezen típus technikájának elsajátítására, ugyanis az első néhány használatnál még lehetséges, hogy nem hozza meg a várt eredményt.

Mawashibiki („kulcslyukfűrész”)

japonska_pila_derovka

regals-hu_japanfurezsA mawashibiki egy „kulcslyukfűrész”, mely merőben eltér a korábban bemutatott típusoktól. Ezen fűrészek keskeny pengével rendelkeznek, mely a vége felé tovább keskenyedik. A mawashibiki főleg ívek vágására használatos, így alternatívát kínál az ívvágó fűrészekkel szemben.

Azebiki

japonska_pila_azebiki

regals-hu_japanfurezsAz azebiki talán a legjobban úgy jellemezhető, mint egy kis, ívelt pengéjű ryoba. Egyesek számára talán viccesen mutat, de mint minden japánfűrésznek, az azebikinek is megvan a saját területe, ahol jeleskedhet. Ha használtad már valaha a legelterjedtebb japánfűrésztípusok (ryoba, dozuki és kataba) valamelyikét, úgy tudhatod, hogy ezekkel a vágás a munkaanyag szélétől indul, míg az azebiki kifejezetten felületekbe való fűrészelésre, például hornyok és barázdák vágására használatos. Az azebiki pengéje egyik oldalt hosszvágásra, míg a másikon keresztvágásra fogazott.

Kobiki

japonska_prorezavaci_pila_kobiki

regals-hu_japanfurezsA kobiki (az egyik legkevésbé ismert japánfűrész) főleg farönkök fűrészelésére, vastag ágak levágására és teljes fák vágására használatosak. A gyorsabb fűrészelés érdekében a többi japánfűrészhez képest igazán hosszú, meglehetősen széles pengével szereltek. Legjobbak puhafák vágására, ám ha lassabban is, de elbánnak a keményfákkal is..

Főbb japűnfűrészgyártók

GYOKUCHO

japonske_pilky_gyokucho

Az első cserélhető pengéjű japánfűrészt a Gyokucho találta fel körülbelül 50 évvel ezelőtt. Pengéik az úgynevezett elektromentes nikkelezési kezelésen esnek át, amely korrózió- és fagyantaálló felületet eredményez. Ha innovációról és minőségről van szó, a Gyokucho könnyen sorolható az iparágvezető gyártók közé az 5 és 7 év közötti élettartammal rendelkező termékeikkel.

SUIZAN

japonske_pilky_suizan

A SUIZAN – egyenesen Japánból – a legjobb minőségű kéziszerszámokat gyártja. A több mint 100 éves tapasztalattal maguk mögött, termékeiket világszerte nagyra értékelik mind a profik, mind a hobbibarkácsolók.

ZETSAW

zetsaw_logo

Az Okada Hardware Mfg.Co. (ZETSAW) az egyik vezető japánfűrészgyártó. Több mint fél évszázad alatt japánfűrészekből és egyéb szerszámokból több száz modellt fejlesztettek ki. A ZETSAW volt az egyik első olyan vállalat, amely az impulzusos edzést alkalmazta a fűrészfogak edzésére és azok keménységének maximalizálására. Az Okada Hardware az ISO9001/2000 minőségirányítási rendszert használja termékei magas minőségének megőrzése érdekében.

AUGUSTA

japonske_pilky_augusta_heckenrose

Az Augusta Heckenrose egy német cég, amely európai kézifűrészek és fejszék minden típusának gyártására szakosodott. Az elmúlt évtizedben hagyományos japánfűrészekkel is bővítették portfóliójukat, amelyeket helyben gyártanak németországi üzemeikben.

DICTUM

japonske_pilky_dictum

A Dictum egy német cég, mely eredetileg hangszerek készítéséhez használt eszközöket gyártott, ám 1980 óta a japán asztalos- és ácsipari szerszámok, különösen fűrészek és köszörűkövek importjára és gyártására specializálódott.

GYIK – gyakran ismételt kérdések

Mik a japánfűrészek, és miben térnek el az európai/nyugati fűrészektől?

japonske_pilky_pouziti A japánfűrészek húzófűrészek, ami azt jelenti, hogy húzómozdulatra fűrészelnek, nem pedig tolásra. Ez lehetővé teszi sokkal vékonyabb pengék használatát, amely számos előnnyel jár: tisztább, igen vékony vágásnyomot hagynak csak és alig szükséges energiabefektetés a fűrészeléshez.

Jobbak a japánfűrészek, mint az európai/nyugati társaik?

japonske_pilky_pouziti Erre nincsen helyes válasz. A japán kézifűrészeknek – mint mindennek – vannak előnyeik és hátrányaik, ugyanakkor talán némileg könnyebb őket használni és olcsóbbak, mint az európai/nyugati fűrészek. A cserélhető pengéjüknek köszönhetően a karbantartási költségük is alacsonyabb.

Kezdő vagyok, így melyik típust vegyem meg először?

japonske_pilky_pouziti A japánfűrészek általában véve meglehetősen kezdőbarátok, ennek ellenére az általános célú ryoba típust ajánljuk kezdésként, melyet szorosan követ a dozuki. A ryoba két, hosszvágó és keresztvágó fogazással is rendelkezik, így mindkét fűrészelési módszerrel megismerkedhetsz. A dozuki egy „fecskefarkfűrész” rigid fűrészlappal.

Lehet élezni a japánfűrészeket?

japonske_pilky_pouziti Mondjuk úgy, hogy lehetséges, ám nagyon időigényes és igen nehéz feladat, hiszen a japánfűrészek fogai igen kicsik és edzettek. Ha módodban áll, vásárolj pótpengét, nagyban megkönnyítve így az életedet. A legfontosabb dolog ugyanakkor a fűrészed megfelelő kezelése, hiszen a legtöbbször a nem megfelelő használat miatt szükséges új fűrészpenge.

Cserélhetőek-e a japánfűrészek pengéi?

japonske_pilky_pouziti Ez a fűrész típusától függ, de a legtöbb modellen a fűrészlap egyszerűen kicserélhető egy mozdulattal vagy egy kisebb csavar eltávolításával. Ügyelj, hogy mindig kövesd a gyártó utasításait, különben megsebesítheted magad.

Mi a különbség a hosszvágó és a keresztvágó fogazás között?

japonske_pilky_pouziti A hosszvágó fogak háromszög alakúak és a farostokkal megegyező irányú vágásokra valóak, lényegében a fa hasítására. A keresztvágó fogak trapéz alakúak, a hosszvágó fogaknál kisebb méretűek, hiszen át kell vágniuk az erős farostokat.

 

 

A cikket készítette az egyedülálló eszközök forgalmazója
és a Suizan fűrészek exkluzív importőre, a
regals_email_hu